Vakok és Gyengénlátók

Kulcslyuk Európára


A "Kulcslyuk Európára" projektet az Európai Unió finanszírozta az "Európa a polgárokért" program keretében.

2. ág, 2.1 "Testvérváros-program" intézkedés


Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozókat több mint 1200 állampolgár részvételével, akik közül több mint 1100 Nagyernye Község (Comuna Ernei) (Románia), 43 Kál Nagyközség (Magyarország) és 50 Nagypeterd Község (Magyarország) lakosai.

Helyszín/Dátumok: a találkozó helyszíne Nagyernye Község (Románia) volt, 2015/07/31 és 2015/08/03 között.

Részletes leírás: 2015/07/31 –én, pénteken, a téma a vendégek érkezése, elszállásolása és ünnepi vacsora volt. A partnertelepülések küldöttségeit Jánosi Ferenc, Nagyernye polgármestere köszöntötte.
2015/08/01 –én, szombaton, a téma: I. világháború helyi áldozataira emlékeztek a testvértelepülések, ünnepi beszédekkel és koszorúzással. Vajda András szervező, történész gyűjtését a helyi vonatkozásu események ihlették, kiegészítve a regionális és országszíntű eseményekkel. A múltat felelevenítô fotókat, emléktárgyakat A sáromberki Teleki-kastély dísztermében mutatták be. Délután az 15. Mátyás Huszárezred Marossárpataki Hagyományőrző Lovascsoportjának felvonulása hívta emlékezni a nagyernyeieket, amelyet korabeli és katonadalokat felelevenítő nóta-est követett.
2015/08/02 –án, vasárnap, a téma: az Egy század képekben címû tárlat (az I. világháború helyi vonatkozásait felelevenítô fotók, emléktárgyak), illetve Both Gyula fotómûvész Maros menti örökség címû fényképkiállításának hivatalos megnyitója a kastély előcsarnokában. A Teleki-kastély dísztermében az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából Berekméri Árpád-Róbert történész történelmi visszatekintőjét hallgathatták meg az érdeklődők. Délután került sor az Európai Uniós parlamenti választások kiértékelésére, az EU struktúráinak bemutatására, a gyermek és ifjúsági programokra, bábelőadásra, vetélkedőkre, helyi tánccsoportok fellépeseire, valamint könnyűzenei koncertekre is.
2015/08/03 –án, hétfőn, a téma a rendezvény kiértékelése, a következetetések levonása és búcsúzás után a vendégek elutazása volt.